Σε κλοιό πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να εισέλθει η χώρα μας τις αμέσως ερχόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε επίπεδα καύσωνα σε πολλές περιοχές της. Ειδικότερα, ψυχρότερες αέριες μάζες έχουν κατέλθει προς την Δυτική και Βορειοδυτική Ευρώπη, οι οποίες σε συνδυασμό με μεμονωμένες ατμοσφαιρικές διαταραχές προκαλούν άστατο καιρό στην εν λόγω περιοχή.
Ως εκ τούτου, πολύ θερμές αέριες μάζες εξαναγκάζονται, με την συνδρομή του υποτροπικού αεροχειμάρρου, σε κίνηση Ανατολική και Βορειοανατολική από την Βορειοδυτική Αφρική προς την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου και κατ’ επέκταση στην χώρα μας. Κορύφωση της θερμής μεταφοράς θα σημειωθεί κατά το διάστημα Πέμπτη έως Σάββατο 24-2 Ιουνίου με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλά ηπειρωτικά τμήματα (μέγιστες έως 43 βαθμούς)!
Σταδιακή αποκλιμάκωση της θερμής εισβολής αναμένεται από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο, ωστόσο, να παραμένει σε καλοκαιρινά επίπεδα (μέγιστες τιμές μεταξύ 30-35 βαθμούς Κελσίου σε καθημερινή βάση), με τις κάτω των κλιματικών τιμών θερμοκρασίες του 1ου 15νθημέρου του Ιουνίου να αποτελούν οριστικά, όπως όλα δείχνουν, παρελθόν.
Όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες στην δυτική Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
Τρίτη 22/6: 34-36 oC
Τετάρτη 23/6: 36-38 oC
Πέμπτη 24/6: 37-40 oC
Παρασκευή 25/6: 38-40 oC
Σάββατο 26/6: 39-42 oC
Κυριακή 27/6: 36-38 oC
Οι υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές πρόκειται να σημειωθούν στα νότια και πεδινά τμήματα της Ηπείρου, στην πεδινή δυτική Αιτωλοακαρνανία (π.χ. Αγρίνιο) και στην πεδινή δυτική Πελοπόννησο (δυτική Αχαΐα, Ηλεία, δυτική Μεσσηνία).