Η πίεση στο ΕΣΥ πλέον είναι παραπάνω από εμφανής, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει τη λειτουργία νέων ΜΕΘ σε νομούς της Μακεδονίας για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ τα νέα για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα+ που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη Βρετανία δεν είναι ενθαρρυντικά.
«Κοκκίνησαν» πολλές περιοχές
Αρκετές περιοχές είναι στο «κόκκινο» όσον αφορά στα κρούσματα του κορονοϊού και, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (19/10), η Αττική έχει με 701 κρούσματα, με τριψήφιο αριθμό μολύνσεων να εντοπίζονται στον Βόρειο και Δυτικό Τομέα, στο Κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά.
Επίσης, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 574 κρούσματα και ακολούθησαν η Λάρισα με 270 νέες μολύνσεις.Μάλιστα, τριψήφιος αριθμός παρατηρήθηκε και σε Ημαθία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Αχαΐα, Ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέφερε την Τρίτη (19/10) πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.
«Πιέζουν» για μέτρα τα χιλιάδες κρούσματα
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Τσάκρης είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».
Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα πρέπει να καταλήξουν σε προτάσεις οι οποίες δεν θα διαταράσσουν την σημερινή κανονικότητα αλλά θα είναι και ασπίδα προστασίας από την διασπορά του ιού. Οι περιορισμοί που υπάρχουν δεν είναι λίγοι ειδικά για τους ανεμβολίαστους αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η μάσκα στις κόκκινες περιοχές θα γίνει υποχρεωτική για όλους ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η διπλή μάσκα προστασίας θα είναι απαραίτητη στα μέσα μεταφοράς.
Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά μπορεί για παράδειγμα να είναι ακόμα και απαγόρευση των συναθροίσεων και συγκεκριμένων εκδηλώσεων.
Όσο πάντως ο κόσμος αρχίζει και κλείνεται λόγω καιρού σε χώρους που δεν αερίζονται και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια ειδικά όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, τα κρούσματα θα αυξάνονται.
Νέο στέλεχος «απόγονος» της μετάλλαξης Δέλτα προκαλεί ανησυχία
Η υποπαραλλαγή AY.4.2, έχει προσφάτως αναγνωριστεί από τους ιολόγους, που ακολουθούν τη γενετική ακολουθία της Δέλτα. Ήδη συνιστά σχεδόν το 10% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. O επιπολασμός του ήδη αυξάνεται ταχέως, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο η Δέλτα όταν έφτασε από την Ινδία στη Βρετανία τη φετινή χρονιά.
Η AY.4.2 είναι μία από τις 45 υποπαραλλαγές που αποτελούν απόγονους της Δέλτα και έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο. Κουβαλάει δύο χαρακτηριστικές μεταλλάξεις (Y145H και A222V) στην πρωτεΐνη ακίδα, με την οποία ο ιός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι δύο μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί ατομικά σε προηγούμενες γενεαλογίες του κορονοϊού αλλά όχι σε στελέχη που προκαλούν ανησυχία (Variants of concern) και δεν είναι σαφές αν καθιστούν πιο μολυσματικό τον ιό.
Ας σημειωθεί ότι το άλφα στέλεχος (βρετανική μετάλλαξη) ήταν σχεδόν 50% πιο μεταδοτικό από αρχικό της Γουχάν ενώ το Δέλτα ήταν 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με το άλφα. Η υποπαραλλαγή AY.4.2 σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αυξήσει τη μεταδοτικότητα τόσο πολύ ανέφερε ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Ravi Gupta.
Ίσως είναι 10-15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα
Δύο ειδικοί – ο Τζέφρεϊ Μπάρετ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Κέιμπριτζ για την Πρωτοβουλία Γονιδιωματικής COVID-19 και ο Francois Balloux, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή AY.4.2 μοιάζει 10-15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, που κυριαρχεί στον κόσμο.
Αν τα πρoκαταρκτικά δεδομένα επιβεβαιωθούν, η υποπαραλλαγή AY.4.2, ίσως αποδειχθεί το πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2, από την αρχή της πανδημίας. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτή τη στιγμή. Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα που έχει βρεθεί τόσο πολύ και δεν αποκλείω η ανάπτυξή του να είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός» ανέφερε ο Francois Balloux. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να ανελιχθεί σε στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation). Όταν συμβεί αυτό, ο ΠΟΥ θα του δώσει ένα γράμμα από την ελληνική αλφάβητο για να το «βαπτίσει».