Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εγκαινίασε στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων, την έκθεση με τις μελέτες του Πανελλήνιου Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την «Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή στους δημότες για να δουν πώς η Δημοτική Αρχή θα αναπλάσει το παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών , Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολλοί δημότες.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος είπε: «Αγαπητές φίλες και φίλοι
Σας καλωσορίζουμε στην έκθεση του Πανελλήνιου Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την «Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας». Για την πόλη μας, είναι μία πολύ σημαντική ημέρα.
Ολοκληρώθηκε ένα ακόμα μεγάλο βήμα, για να προχωρήσει η πόλη μας προς τα μπρος. «Μπήκε το νερό στο αυλάκι» για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που θα «σφραγίσει» την εικόνα του παραθαλάσσιου χώρου της Πάτρας, θα αποδώσει στον πατραϊκό λαό την άμεση επαφή με τη θάλασσα, που του λείπει εδώ και δεκαετίες.
Ευχαριστούμε θερμά την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από εκλεκτούς και έμπειρους αρχιτέκτονες, για την ολοκλήρωση του έργου της, το οποίο ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό.
Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί επίσης θερμά, όλους τους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό, ανεξαρτήτως σειράς κατάταξης, γνωρίζοντας το μέγεθος και τη συνθετότητα του εγχειρήματος. Όλες οι μελέτες που κατατέθηκαν είναι υψηλού επιπέδου, δώρισαν στην πόλη μας ένα μεγάλο πλούτο γνώσεων, κατέδειξαν το υψηλό επίπεδο των αρχιτεκτόνων που διαθέτει η χώρα μας.
Είμαστε σίγουροι ότι οι τρεις μελετητικές ομάδες που βραβεύτηκαν, από κοινού, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες του πατραϊκού λαού και θα ολοκληρώσουν τη μελέτη, αξιοποιώντας αξιόλογα στοιχεία όλων των προτάσεων.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του Δήμου, η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου και ξεχωριστά η Διευθύντριά της κ. Ελένη Αλεξοπούλου, έφεραν εις πέρας μία διαδικασία που απαιτούσε, εκτός από επαγγελματισμό και ευθύνη, ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη μας. Τους ευχαριστούμε. Στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, προχωράμε έχοντας στήριγμά μας, τους εργαζόμενους, το σύνολο της πόλης.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Για την παραλία της πόλης μας, εδώ και δεκαετίες, συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα. Από τη μία, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που πατώντας στην πολιτική των κυβερνήσεων, αντιμετωπίζουν τις εκτάσεις αυτές ως «φιλέτα» για εκμετάλλευση και αποκόμιση κερδών και από την άλλη ο λαός, που διεκδικεί ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση, για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές ανάγκες του στην αναψυχή και την ξεκούραση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Οι κατευθύνσεις του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού είναι το καταστάλαγμα ιδεών, μελετών, προτάσεων, που γίνονται επί δεκάδες χρόνια στην Πάτρα, προσανατολισμένες να εξυπηρετήσουν την πόλη και το λαό της. Για τους όρους του Διαγωνισμού, προηγήθηκαν εκατοντάδες συζητήσεις, συσκέψεις, γνώμες, επαφές. Τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και ελήφθησαν υπ’ όψη οι παρατηρήσεις δεκάδων λαϊκών φορέων της Πάτρας, καθώς και των αρχιτεκτόνων και του Συλλόγου τους, του ΤΕΕ και άλλων επιστημονικών φορέων.
Η διεργασία αυτή και η επιμονή μας στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου, οδήγησε στο να σχεδιάζονται τώρα –σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια-, νέοι, σύγχρονοι, κοινόχρηστοι χώροι, με πράσινο, με χώρους ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού, προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, χώροι που θα είναι σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών.
Γίνεται η μεγαλύτερη στη χώρα παρέμβαση σε παραλιακό μέτωπο και γίνεται με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας. Δε θα υψωθούν στη θάλασσα της Πάτρας ουρανοξύστες για κάποιους λίγους, όπως βλέπουμε να γίνεται αλλού.
Με σταθερό προσανατολισμό στα συμφέροντα του πατραϊκού λαού, διεκδικήσαμε και πετύχαμε στόχους που φαίνονταν άπιαστοι και έτσι θα συνεχίσουμε. Η παραχώρηση της παραλιακής ζώνης έγινε μετά από αγώνες, των οποίων η αξία αποδείχτηκε, κόντρα σε όσους ήθελαν να τους εμφανίσουν μάταιους ή και να τους λοιδορήσουν.
Θυμίζουμε, ότι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, διοργανώθηκαν δύο μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις το 2015 και το 2016, για να μην περάσει ο σχεδιασμός της τότε Κυβέρνησης, καθώς αποτελούσε πισωγύρισμα, ακόμα και από τη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης.
Ταυτόχρονα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, με καθοριστική τη συμβολή του προσωπικού και των Υπηρεσιών του Δήμου μας, τη διαμόρφωση του Νότιου Πάρκου, που έχει αναδειχθεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, ειδικά για τις νότιες συνοικίες. Μάλιστα, η χρησιμότητά του, αναδείχθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Βέβαια, γνωρίζουμε πως ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, είναι ακόμα μακρύς και έχουμε να ξεπεράσουμε αρκετά εμπόδια.
Αρχικά, πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της «επιλεξιμότητας» που μπαίνουν σε μία σειρά έργα δημόσιου χαρακτήρα και εξυπηρέτησης λαϊκών αναγκών, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών. Πρέπει δηλαδή να επιτύχουμε, τη χρηματοδότηση της σύμβασης της μελέτης και εν συνεχεία την κατασκευή του έργου, την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, που απαιτεί, εκτός των άλλων, να υπάρχουν έγκαιρα μελέτες και τεύχη δημοπράτησης.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη όσον αφορά στην προώθηση μίας σειράς έργων και λειτουργιών της πόλης μας. Χρειάζεται, όμως, πρωτίστως, να λυθούν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, της ανεργίας, της φτώχειας, των εξαρτήσεων της νεολαίας μας, για να μπορέσουμε να πούμε ότι ναι, η Πάτρα είναι όμορφη πόλη.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Θα χρειαστεί ο ως τώρα αγώνας μας να έχει συνέχεια, ώστε να παραχωρηθεί και το υπόλοιπο τμήμα του παλιού λιμανιού στο Δήμο, ώστε να ενταχθεί στη ζωή της πόλης στο σύνολό του. Καθιστούμε σαφές στην Κυβέρνηση για ακόμα μία φορά, ότι η πόλη μας δε δέχεται την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και των χερσαίων εγκαταστάσεών του.
Στην κατεύθυνση που περιγράψαμε, ξεπερνώντας όσο μπορούμε τις δυσκολίες που μας βάζει το σύστημα, οργανώνουμε και προγραμματίζουμε και τα υπόλοιπα έργα στην πόλη. Το επόμενο διάστημα, η Μαρίνα, η οποία ήταν σε κατάσταση εγκατάλειψης εδώ και χρόνια, μπαίνει στη διαδικασία αδειοδότησης – ανακατασκευής. Ήδη υλοποιούνται έργα στο έλος της Αγυιάς, στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων και αναμένεται η ανακατασκευή του κατεστραμμένου κολυμβητηρίου και του περιβάλλοντος αθλητικού χώρου, από το Υπουργείο Αθλητισμού και την Περιφέρεια.
Μετά την κήρυξη της παραλιακής ζώνης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρά η διαδικασία της προστασίας των ακτών από τη διάβρωση, στην περιοχή Άγιος Βασίλειος – Ρίο, καθώς και η υλοποίηση μελέτης στην περιοχή του Μονοδενδρίου. Σε όλη την ακτογραμμή της πόλης, οι επεμβάσεις που θα γίνουν θα βελτιώσουν τη φυσιογνωμία της. Προχωράει, επίσης, η αποχέτευση, όπως και τα έργα του βιολογικού καθαρισμού και θα αποδοθεί το σύνολο του παραλιακού μετώπου στον πατραϊκό λαό, ακόμα και για κολύμβηση.
Με την υπογειοποίηση του τρένου, θα έχουμε ένα γραμμικό πάρκο μήκους 6,5 χιλιομέτρων από το Ρίο έως την Πάτρα. Μία ζώνη με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και πράσινο. Με την ανακατασκευή του εμβληματικού συγκροτήματος του Λαδόπουλου, θα δοθεί νέα «πνοή» στο νότιο τομέα, στις συνοικίες της περιοχής.
Προχωρούν τα έργα ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο, στην Άνω και Κάτω Πόλη. Ανακατασκευάζεται το Αρσάκειο, ώστε να λειτουργήσει ως Δημαρχείο, η Εμπορική Σχολή της Μανιακίου μετατράπηκε σε βρεφονηπιακό σταθμό. Θα προχωρήσει η μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην Άνω Πόλη σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναπλάσεις σε Γούβα, Ζαρουχλέικα, Καντριάνικα, Αγία Αικατερίνη, Προσφυγικά, στην Κωνσταντινουπόλεως. Μαζί με την ανακαίνιση των κτιρίων του Δημοτικού Ωδείου στην Πλατεία Όλγας, του Θεάτρου Απόλλων, της Βιβλιοθήκης, του Εργοστασίου Τέχνης, των Σφαγείων, των Σταφιδικών Αποθηκών (ΑΣΟ), τη δημιουργίας νέων πλατειών στα Άνω Συχαινά, στον Άγιο Αλέξη, στη Λεύκα, στο Μπεγουλάκι, προχωρά ένα σύνολο έργων και παρεμβάσεων σε όλη την πόλη, που βελτιώνει τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία της.
Με τις εξελίξεις που έχουμε στο παραλιακό μέτωπο, σήμερα κλείνει με τον καλύτερο τρόπο ένα μεγάλο κεφάλαιο για το έργο της ανάπλασης, με ταυτόχρονη διατήρηση και επέκταση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής. Αγωνιζόμενοι όλοι μαζί, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υλοποίησή του».