Ενα ποσό το οποίο θ’ ανέρχεται στα 4 έως 5 εκατομμύρια ευρώ κρίνει ο Λεωνίδας Λεουτσάκος ότι πρέπει να δοθεί στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 για τα τηλεοπτικά.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της διοργανώτριας επισημαίνει την ανάγκη να αποδοθούν χρήματα (έσοδα) στις ΠΑΕ από το στοίχημα.
Οι δηλώσεις του κ. Λεουτσάκου έχουν γίνει στην εφημερίδα “Καθημερινή”, όπου μίλησε ειδικότερα για την αναδιάρθρωση που δεν έγινε, την περίοδο που ακολουθεί με τα έσοδα που θα μπορούσαν να έχουν οι ομάδες, αλλά και για τα τεστ που θα πρέπει να υποβάλλονται για τον κορονοϊό.
Ουσιαστικά το ζήτημα αφορά το τι θ’ απογίνει με τα τηλεοπτικά έσοδα. «Βρισκόμαστε σε κάποιες πρώτες επαφές», τόνισε ο κ. Λεουτσάκος, η άποψη του οποίου είναι πως οι ομάδες μπορούν να βοηθηθούν με ένα ποσό μεταξύ 300 και 400.000 ευρώ το χρόνο, κάτι που εάν συμβεί, θα επιβεβαιώσει απόλυτα το ρεπορτάζ.
Ακολουθούν οι δηλώσεις από τον κ. Λεουτσάκο.
«Τα πρωταθλήματα δεν ολοκληρώθηκαν και ξαφνικά κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα αίτημα ριζικής αναδιάρθρωσης από τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, έστω κι αν αυτό θα γινόταν χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις. Οι πιέσεις ήταν πολλές, καθώς εκτιμούσαν πως από τη στιγμή που θα κέρδιζαν κατηγορία, θα έβρισκαν και έσοδα. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το θέμα δεν είναι οι ομάδες να γίνουν ΠΑΕ και να γεμίσουν χρέη. Ετσι θα κάναμε μια τρύπα στο νερό. Εχουμε ένα χρονοδιάγραμμα τριετίας για να διαρθρωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με κανόνες. Θα θέσουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες ο υφυπουργός τις γνωρίζει και τις περισσότερες τις βρίσκει λογικές και αυτονόητες. Κατ’ αρχάς πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας συμμετοχής στα πρωταθλήματα.
Εμείς προτείνουμε για τη Σούπερ Λιγκ 2 μίνιμουμ μετοχικό κεφάλαιο της κάθε ΠΑΕ τις 300.000 ευρώ και για τη Φούτμπολ Λιγκ τις 80.000 ευρώ, με αποδεικτικό ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας κάθε μήνα. Από εκεί θα φανεί και πόσες ομάδες επιτέλους είναι ικανές να λέγονται επαγγελματικές, πόσες χωρά το ελληνικό ποδόσφαιρο, ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός για κάθε κατηγορία. Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που θ’ αγωνίζονται. Δεν γίνεται σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 στην 11άδα να παίζουν πέντε ξένοι και να υπάρχει και το δικαίωμα και για τρεις κοινοτικούς, σύνολο οκτώ. Από πού θα βγουν τα νέα ταλέντα; Οι ομάδες της Περιφέρειας ήταν πάντα ο αιμοδότης της Εθνικής. Επίσης πρέπει να θεσπιστεί και αριθμός ηλικιακών κριτηρίων. Κυρίως στις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ ν’ αγωνίζεται αναγκαστικά ένας αριθμός παικτών κάτω των 21».
Για τα έσοδα από στοίχημα και τηλεοπτικά: «Δε νοείται οι στοιχηματικές εταιρείες να βγάζουν κέρδη εκμεταλλευόμενες τα μέλη μας, χωρίς αυτά να έχουν ούτε ένα έσοδο. Είναι κομβικής σημασίας, η θεσμοθέτηση ποσοστού από το στοίχημα και για μας και για τη Σούπερ Λιγκ 1. Από εκεί και πέρα, όπως έγινε και με τη Σούπερ Λιγκ 1 και βρέθηκε λύση με τη NOVA, θεωρώ πως μπορεί να συμβεί το ίδιο, τουλάχιστον για τη Σούπερ Λιγκ 2. Βρισκόμαστε σε κάποιες πρώτες επαφές. Ενα ποσό της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ πιστεύω είναι λογικό και θα δώσει μια σημαντική “ανάσα” στις 12 ομάδες. Ευελπιστούμε στη βοήθεια του υφυπουργού, ώστε να κινητοποιηθεί και η ΕΡΤ και να συνάψουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και οι δύο κατηγορίες».
Για τα τεστ κορωνοϊού: «Πιστεύω πως θα υπάρξει βοήθεια και για το κόστος των τεστ κορωνοϊού αλλά και για τις μετακινήσεις όπου αυτές χρειάζονται αεροπλάνο. Με την AEGEAN για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει η συμβολή της με τη μορφή χορηγίας. Για τα τεστ, σε συνεργασία με τους δήμους αλλά και με δημόσια νοσοκομεία, οι ομάδες μπορούν να εξυπηρετηθούν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου».