Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Ώρα Πατρών” τονίζεται:
Οι «επαναστατικές κορώνες» και οι “ανούσιες διεκδικήσεις” μιας και δεν αναλύουν και δεν προσεγγίζουν διαλεκτικά, όπως επιβάλλεται, την κατάσταση που επικρατεί, συνήθως οδηγούνται σε “φιάσκο” και εναγκαλίζονται με τις συντηρητικές πολιτικές.
Το παραπάνω ταιριάζει «γάντι» στην Πάτρα, με το θέμα του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου που τις αυτές τις ημέρες ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα.
Την άνοιξη του 2019 και λίγο προτού ολοκληρωθεί το Φράγμα, η τότε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να κάνει ακόμα ένα δώρο στην περιοχή και στην πόλη.
Να παραδώσει το Φράγμα στην αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τον Δήμο Πατρέων, για τον οποίο και κατά βάσπ προορίζεται το νερό του φράγματος και να το λειτουργήσει με την ίδρυση Διαδημοτικού φορέα, σε συνεργασία με τους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου οι οποίοι είναι οι άλλοι καταναλωτές του νερού.
Ο Δήμαρχος κ. Πελετίδης αρνήθηκε τη γενναία αυτή πρόταση που θα εξασφάλιζε για 99 χρόνια το Φράγμα και τη διαχείριση του νερού στους Δήμους, απομακρύνοντας πλήρως τον κίνδυνο να περάσει η διαχείριση του νερού ιδιώτη. Και τότε με «επαναστατικές κορώνες», με απαίτηση να το διαχειρίζεται φορέας της πολιτείας και να δίνει δωρεάν νερό στην πόλη (χωρίς να ενδιαφέρεται αν οι άλλες πόλεις θα πλήρωναν το νερό ή πόσο θα κόστιζε αυτό στον Έλληνα φορολογούμενο) απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, δέσμιος κομματικών αγκυλώσεων.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Η διαχείριση του Φράγματος με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δόθηκε σε ιδιώτη για πέντε χρόνια με δυνατότητα χρονικής επέκτασης της σύμβασης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας την 5/3/2020, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης που εισηγήθηκε το θέμα και έπειτα από μία διεξοδική συζήτηση, με πλειοψηφία 26 έναντι 20 αποφάσισε να δημιουργηθεί Διαδημοτικός φορέας που θα διαχειριζόταν το Φράγμα, δίνοντας παράλληλα, την εντολή στο Δήμαρχο, να υλοποιήσει τα απαιτούμενα για τη δημιουργία του. Την απόφαση αυτή ΔΕΝ υλοποίησε ΠΟΤΕ ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Πελετίδης με το επιχείρημα ότι ο Πατραϊκός λαός του έδωσε εν λευκώ εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμα του και την διαχείριση της πόλης!!!
Η πόλη έχασε άλλη μία Ευκαιρία, να έχει άφθονο, ποιοτικό και φθηνό νερό χωρίς τα προβλήματα λειψυδρίας που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Παράλληλα θα τροφοδοτούσε τη βιομηχανική ζώνη με νερό έναντι εύλογου τιμήματος, η έλλειψη του οποίου είναι σοβαρό μειονέκτημα για επενδύσεις, που θα προσέφεραν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.
Το όφελος από τη μείωση της τιμής του νερού, θα το έβλεπαν άμεσα οι πολίτες, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κόστους της ενέργειας που από 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που πλήρωνε η ΔΕΥΑΠ στη ΔΕΗ, έφτασε στο ιλιγγιώδες ποσό τον 5 εκατομμυρίων.
Κυρίαρχα, θα τελειώναμε μία και καλή με τις γεωτρήσεις που εξαντλούν τον υδροφόρο ορίζοντα, ακόμα και σε περιοχές Natura, που κάθε άλλο παρά ποιοτικό νερό δίνουν, αφού αυτό επιβαρύνεται με στοιχεία και άλατα κατά τη διαδρομή του από την επιφάνεια της γης προς τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η περιοχή πέριξ του Φράγματος θα είχε την ευκαιρία ανάπτυξης, εναλλακτικών δραστηριοτήτων και θα αποτελούσε πόλο επισκεψιμότητας, ενδεχομένως ακόμα και για κωπηλατικούς αγώνες, ιστιοπλοΐα, περιπατητικές ειδικές διαδρομές κ.α.
Οι Δήμαρχοι των περιοχών που θα συνιστούσαν τον διαδημοτικό φορέα έχουν εξαρχής εκφραστεί θετικά για τη δημιουργία Διαδημοτικού φορέα και επαναλαμβάνουν τη θέλησή τους με κάθε ευκαιρία. Απέναντί τους όμως έχουν τις “αγκυλωτικές προκαταλήψεις” του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Το 2027 ο ιδιώτης θα επαναδιαπραγματευθεί με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να συνεχίσει τη Διαχείριση του φράγματος έναντι οικονομικού τιμήματος, που εκτός από το κόστος λειτουργίας, εμπεριέχει και το κέρδος του!
Τον Οκτώβριο του 2023 οι Πατρινοί θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Δεν έχουμε χρόνο για άλλες χαμένες ευκαιρίες και η πόλη μας να παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία και ουραγός στην ανάπτυξη.